top of page

Hva med isdykking?

Oppdatert: 13. okt. 2022

Temperaturen ute er godt under frysepunktet og snø faller ned fra himmelen. Det er en perfekt dag å dykke - vinterdykking, altså.


Utstyrt med en tørrdrakt og flere tykke undertøy går du og dykkerteamet ditt ut på en frossen innsjø. Rumlingen fra en motorsag bryter vinterstillheten når kompisen din skjærer et tre fots hull ned i isen for å avsløre det svarte vannet nedenfor. Når du stikker innom med utstyret og sikkerhetslinen, innser du raskt hvor sjokkerende vann på 1 C virkelig føles. Til tross for nummenhet i ansiktet ditt, blir du fascinert av lyset og teksturen i miljøet under isen. Det er ulikt noe du har opplevd før. Hvis denne beskrivelsen høres nøyaktig ut, er du kanskje allerede hekta på isdykking. Men for de som trenger litt overbevisning, hva er egentlig isdykking? Hvor og hvorfor ville du gjøre det?


Kaldtvannsdykking, for ikke å forveksle med isdykking, innebærer ofte dykking i vanntemperaturer som nærmer seg frysepunktet. For eksempel, Silfra Fissure, et populært dykkested mellom to kontinentalplater på Island, ser vanntemperaturer kaldere enn 40 grader F (1-2 C) året rundt. Så hva er forskjellen mellom kaldtvannsdykking og isdykking? Isdykking refererer til dykking under et solid eller ødelagt islag som finnes over en del eller hele dykkestedet. Forenklet innebærer isdykking alltid et overliggende miljø og kaldtvannsdykking gjør det ikke.


For å dykke trygt under isen, tar dykkere ytterligere forholdsregler som er unike for isdykking:


Dykkeren er alltid bundet til en sikkerhetsline, som et dykkekompisteam på overflaten holder. Dykkeren bærer en spesialisert sele, festet til snoren slik at utstyret ikke forstyrrer tjoret. Sikkerhetslinen brukes ikke bare i nødstilfeller, men også som en kommunikasjonsenhet mens den er under isen.

Hvert dykkekompisteam økes fra to til fire medlemmer. Bare ett av de fire medlemmene dykker om gangen; de tre andre spiller forskjellige overflatestøtteroller gjennom dykket, og sikrer dykkerens sikkerhet.

Dykketider mens du bruker fritidsdykkeutstyr er vanligvis begrenset til mindre enn 30 minutter. Denne tidsbegrensningen reduserer eksponeringen for minusgrader og gir rikelig med ekstra luft i nødstilfeller.