top of page

Hvilken tørrdrakt skal jeg velge og hvorfor

Oppdatert: 20. des. 2022

Det er ingen skjult mening her - tørrdrakter holder dykkere tørre og lar dem forbli komfortable mens de dykker i kaldt vann.

I motsetning til våtdrakt, handler det ikke om tykkelsen på tørrdrakten som hjelper dykkere å holde seg komfortable. Tørrdrakter bruker tetninger og glidelåser for å holde vann ute, og skaper et luftlag rundt kroppen. Dette er mye lettere å varme opp enn vann og lar dykkere ha på seg lag med klær under for å bekjempe kulden.

Tørrdraktdykking krever trening og trening. Hver drakt har en ventil montert på brystet - som er en lavtrykkspumpeventil - og en ventil montert på skulderen, slik at dykkeren kan tilføre og lufte ut luft etter behov for å opprettholde nøytral oppdrift.

Dykkerutstyr har testet de fleste tørrdraktene på markedet og kan hjelpe deg med å finne en drakt som passer til ditt behov.


Hva du bør vurdere når du velger en tørrdrakt – Finn din perfekte passform

Det er viktig å vurdere en tørrdrakts tetninger, glidelåser, ventiler og materialer når du velger hvilken tørrdrakt som passer best for deg. Foretrekker du lateks- eller neoprenforseglinger? Sørg for at tetningene er komfortable og ikke begrenser bevegelsen din. Noen latekstetninger kan trimmes slik at du kan låse inn en tilpasset passform. Er ventilene plassert på et praktisk sted og enkle å bruke? Sørg for at glidelåsene er av høy kvalitet og relativt enkle å bruke for praktisk på- og avføring. Noen tørrdrakter har også teleskopiske overkropper, noe som kan gjøre det lettere å passe en rekke dykkere. De uten denne funksjonen er mindre tilgivende for dårlig passform.De forskjellige typene tørrdrakter

Det er to hovedtyper av dykke-tørrdrakter: skalldrakt (også kalt en tørrdrakt med skall eller trilaminat) og neopren. En skalldrakt er ofte laget med en trilaminat (eller trelags) design, som er lett, lett sammenleggbar og uten iboende oppdrift. Men materialet gir ikke varme alene, og krever undertøy for å gjøre tunge løft. En tørrdrakt av neopren er i hovedsak en veldig tykk våtdrakt som er vanntett. Disse er tyngre og mer formtilpassede, men også varmere alene.

Velge riktig tørrdraktpasform

Passform er avgjørende når du velger tørrdrakt. Det er viktig å velge en dress som ikke begrenser ditt normale bevegelsesområde, er lett å betjene og ikke er for stramt rundt halsen, håndleddene og anklene. En annen nøkkelfaktor å vurdere er størrelsen på tørrdraktens støvler hvis den har hardbunnsstøvler. Start med produsentens størrelsestabell. Pass på at du har nøyaktige mål når du bestiller en tørrdrakt og prøv den for et testdykk for å sikre en komfortabel passform.