top of page

Jeg er en ny dykker, hva trenger jeg?

Oppdatert: 19. nov. 2022

1 – Dykkermaske

Masker lar dykkere, fridykkere og snorklere se under vann. Dessverre fungerer ikke øynene våre godt i vann. Vi trenger derfor et luftlag for å se hva som er under bølgene. For å gjøre det komfortabelt, jo mindre vann som kommer inn, jo bedre. Å få vann i maskene er allerede en utfordring å overvinne for noen mennesker. Dette er grunnen til at det å finne en modell som passer for deg vil gjøre livet ditt enklere i dine første dykkeår.


2 – Dykkerdress

En stor del av oss oppdaget dykking mens vi var på tropiske ferier. En tynn våtdrakt på toppen av en badedrakt kan være nok. Ettersom vi mister kroppstemperaturen 25 ganger raskere i vannet enn i luften, under 28°C, trenger du vanligvis en hel våtdrakt hvis du vil dykke lenger enn 20 minutter. Å skjelve under vann er ikke gøy, det vil holde tankene dine mer opptatt med å være kald enn med sikkerhetsrutinene, du vil også konsumere mer luft.


I Norge anbefales det å ha en tørrdrakt


3 – Finner

Finner er det som lar oss bevege oss effektivt under vann. De kommer i forskjellige former og stivhet, men faller for det meste inn i 2 kategorier: finnene med full fot og de justerbare finnene. Den første kan brukes barbeint, mens du trenger støvletter med sistnevnte.


Helfotsfinnene er vanligvis billigere og lettere, noe som gjør dem perfekte for reiser. Imidlertid har jeg en lang historie med blemmer med dem. Jeg kunne ha løst dette med neoprensokker, men jeg foretrakk å flytte direkte til justerbare finner med støvletter. Støvlene er varmere i kaldere vann og beskytter føttene dine i ujevnt terreng ved landdykking. Det er den mest polyvalente løsningen, men den er tykkere og tyngre å transportere.


Den gode nyheten er at du nå kan finne modeller som kan brukes begge veier, med eller uten støvletter. Dette er grunnen til at jeg elsker mine Storm-finner.


4 – Dykkecomputer

Tider er nå for lengst forbi da vi måtte regne med dykketabeller for å vite når vi skulle dykke igjen, hvor lenge og hvor dypt. Dykkecomputeren gjør alt for deg. Det pleide å være dyrt, men i dag har prisene begynt å synke med alle smartklokkene rundt. Entry range-modeller kan ha nitrox-alternativer og en fargeskjerm som Aqualung i330R. Den kan til og med kobles til en smarttelefon via Bluetooth for å føre