top of page

Våtdrakt vs tørrdrakt - Hvilken skal jeg velge?

Oppdatert: 9. jan.

Du har sikkert hørt om våtdrakter og tørrdrakter. Men hva er forskjellen mellom en tørrdrakt og en våtdrakt? Og hvilken bør du bruke?


Hos Dykkerutstyr.no forstår vi viktigheten av å velge riktig dress for å sikre et trygt og hyggelig dykk. La oss bryte ned forskjellen mellom tørrdrakt og våtdrakt og forklare hvorfor den ene er bedre enn den andre under visse omstendigheter.


En tørrdrakt er designet for å holde deg tørr mens du er under vann. Den er laget av et vanntett materiale og er forseglet ved håndledd, ankler, nakke og midje med gummipakninger. Disse tetningene sikrer at du ikke blir våt, selv når du er nedsenket i lange perioder.

Videre tilfører man luft i drakten slik at man kan styre oppdriften på samme måte som man gjør med en BCD. Luften som tilføres drakten justeres med egne ventiler. Dette fordrer at man må ha litt ekstra opplæring og fokus når man tar sine første dykk med tørrdrakt. Luften gjør også at det kan bli litt varmere i drakten kontra en våtdrakt.

Tørrdrakter er også isolert med et tykt lag materiale, slik at du holder deg varm selv i kaldt vann. Ulempen med en tørrdrakt er at den kan føles mer klumpete, noe som kan gjøre det vanskeligere å manøvrere under vann. Men, med litt trening har du glemt at du har på deg tørrdrakt.


En våtdrakt er derimot designet for å slippe inn litt vann, noe som hjelper deg å holde deg varmere i kaldt vann. Våtdrakter er laget av et tynt lag neopren og er vanligvis mye mer fleksible enn tørrdrakter. Selv om den ikke holder deg helt tørr, vil den gi isolasjon for å holde deg varm.


Oppsummert er en tørrdrakt ideell for dykk i kaldt vann, mens en våtdrakt er bedre for varmere vann. Begge gir beskyttelse og isolasjon mot kulde, men tørrdrakter gir et høyere nivå av beskyttelse og isolasjon. Hvis du leter etter den rette drakten for dykket ditt, sørg for å sjekke ut utvalget av tørrdrakter og