Å begi seg ut på den spennende reisen med undervannsutforskning krever grundig vurdering av nødvendig utstyr. For nybegynnere med tom tavle kan oppgaven virke overveldende. Frykt ikke! Denne guiden er utformet for å guide deg gjennom det essensielle dykkerutstyret du trenger for å starte dine undervannseventyr. La oss dykke inn!
1. Dykkermaske:
Begynn din dykkerreise med en maske som passer perfekt. Feil passform kan ødelegge dykket ditt, så besøk din lokale dykkebutikk for å prøve forskjellige modeller. Sjekk tetningen ved å puste inn gjennom nesen; en god maske vil forbli på ansiktet uten stroppen.
- Topp tips: Velg masker med forskjellige farger for forskjellige fordeler, som klar for økt lysinntrengning og svart for å redusere gjenskinn.
2. Snorkel:
En egen snorkel er ideell for avslappende snorkleturer. Den lar deg puste på overflaten uten å bruke luft fra tanken. Velg blant ulike typer, fra enkel til tørr snorkel med sprutbeskyttelse.
3. Finner:
Finner gir økt mobilitet under vann og er også nyttige for snorkling. Velg et sett som passer godt og gir optimal bevegelse. Egne finner gir bedre passform og kvalitet enn leieutstyr. Se etter tykkelse, tyngde, passform og les deg opp på de enkelte svømmeføttene. Noen svømmeføtter egner seg beste for grottedykking, andre for normal hobbydykking.
4. Våtdrakt:
En av de viktigste aspektene når du vurderer varmeegenskapene til en våtdrakt er tykkelsen på neoprenet. Tykkelsen på våtdrakten måles i millimeter og representeres med to eller tre tall separert med en skråstrek. Det første tallet representerer tykkelsen på neoprenet i torsoområdet, det andre tallet representerer tykkelsen på neoprenet i ekstremitetene (eller bare bena hvis det er et tredje tall), og det tredje tallet (hvis tilstede) representerer tykkelsen på neoprenet i armene. Den tykkere neoprenen (det første tallet) brukes på torsoen for å opprettholde kjernetemperaturen. Kjernetemperaturen er ekstremt viktig å opprettholde for å forhindre hypotermi. Den tynnere neoprenen (det andre/tredje tallet) brukes på ekstremitetene. Jo tykkere neopren, desto mer varme, men mindre fleksibilitet; derfor plasseres den tykkere neoprenen der du trenger mindre fleksibilitet (kjernen), og den tynnere neoprenen brukes der kroppen din er i konstant bevegelse (armer og ben).
5. Dykkecomputer:
En dykkecomputer gir deg all viktig informasjon du trenger for å dykke trygt, i sanntid. Uten en er du nødt til å basere deg på en dykkeur, dykketabeller og en dybdemåler for å beregne viktige faktorer som dekompresjonstid, trygg dykketid, osv.
En dykkecomputer utfører alle funksjonene til dybdemålere og dykketabeller i ett praktisk pakke, og lar deg bruke mer av dykketiden din til å ha det gøy i stedet for å måtte gjøre mentale beregninger eller gjette deg frem til sikkerheten din!
Kan du dykke uten en? Selvfølgelig. Vil du virkelig det? Jeg tviler! Datamaskiner gjør deg mye mer fleksibel, spontan og rett og slett trygg under bølgene.
Bestemme budsjettet ditt
Dykkecomputere kan koste alt fra 1500 til over 20000 kroner
For fritidsdykkere er det sannsynligvis ikke nødvendig å bruke mer enn 5000kr. Du kan få virkelig gode modeller for mindre, og du vil kun trenge å betale mer hvis du ønsker en teknisk datamaskin med luftintegrering.
Vanligvis vil erfarne dykkere og de som ønsker luftintegrering, velge toppmodellene. Et unntak kan være hvis du er en dedikert nybegynner med et rikelig budsjett, som ønsker å starte umiddelbart med luftintegrering.
Dyrere datamaskiner har mer allsidighet med gassblandinger, algoritmer og navigasjonsinnstillinger. Jo mer du investerer, desto mer tilpassbar vil datamaskinen være totalt sett. Du vil også betale ekstra for luftsystemintegrasjon.
6. Regulatorer:
Regulatorer er avgjørende for å koble luft fra tanken til munnen din. Å ha din egen gir deg kontroll over vedlikehold og brukshistorikk, økende trygghet under dykkene. Valget av regulator vil avhenge av dykkeren du er. Det finnes regulatorer for hver kategori av dykkere. For eksempel kan personer som dykker i varme farvann velge en reiseregulator, som er laget for å være lettvektig når man reiser med fly. Dykkere i kaldt vann vil derimot velge en kraftigere regulator som er spesifikt designet for å ikke fryse under deres utflukter. Det er også EN250A-standarden som garanterer kvaliteten på regulatoren i kaldt vann.
Alle regulatorene på dykkerutstyr.no er tilpasset både kaldt og varmt vann.
7. Oppdriftskontrollenhet (BCD):
BCD lar deg justere oppdrift under vann og er uunnværlig for dykking. Eie din egen gir deg bedre passform og kjennskap til utstyret. Prøv Mares Guardian Ergotrim BCD for varierte størrelser og justerbar oppdrift.
- Jakkevest BCD er et populært valg blant fritidsdykkere. Den er designet for å ligne en vest og har vanligvis en frontglidelås for enkel påkledning og avkledning. Blæren til BCD er plassert på baksiden og sidene, noe som gir rikelig oppdrift og stabilitet i vannet. Jakkestil BCD-er er allsidige og kan brukes i ulike dykkemiljøer, fra grunne tropiske korallrev til dype vrak.
- BCD med bakpåblære er et strømlinjeformet alternativ som har en blære plassert på dykkerens rygg, noe som skaper en mer hydrodynamisk profil. Denne typen BCD brukes ofte av tekniske dykkere som trenger mer kontroll over oppdriften og foretrekker en mindre bulkete BCD. BCD-er med bakpåblære kan også brukes til rekreasjonsdykking, spesielt for de som foretrekker en mer minimalistisk tilnærming til utstyret sitt.
- BCD med bakplate og vinge Dette er et modulært alternativ som tillater tilpasning for å imøtekomme individuelle preferanser og dykkebehov. Den består av en metallbakplate som gir strukturell støtte, og en vingeformet blære som gir oppdrift. Denne typen BCD brukes ofte av tekniske dykkere som krever mer kontroll over utstyret sitt og kanskje må bære flere tanker eller annet tungt utstyr. BCD-er med bakplate og vinge tilbyr utmerket stabilitet og kontroll, men kan kreve mer ferdighet for effektiv bruk.
Hva skal du se etter når du velger BCD?
-
Passform og Komfort: En BCD bør sitte godt og være komfortabel å ha på i lengre perioder. Se etter en BCD med justerbare stropper og ulike størrelser for å sikre god passform.
-
Oppdrift og løftekapasitet: Velg en BCD med tilstrekkelig oppdriftskapasitet til å støtte din vekt og utstyr. Den nødvendige oppdriftskapasiteten avhenger av faktorer som dykkerens vekt, vekten av utstyret og dykkemiljøet.
-
Vektintegrering: En BCD med vektintegrering lar dykkere fordele vekten jevnt og oppnå bedre balanse og trim i vannet. Velg en BCD med innebygde vektlommer eller mulighet til å feste vektposer.
-
Stil: Det finnes ulike stiler av BCD-er, som jakkestil, bakoppblåst og bakplate-og-vinge. Hver stil har forskjellige fordeler og ulemper, så velg den som best passer dine behov og dykkepreferanser.
-
Inflasjons- og deflasjonsmekanismer: Velg en BCD med letthåndterlige mekanismer for inflasjon og deflasjon. Dette kan gjøre det enklere å justere oppdrift og kontrollere stigning og nedstigning under dykket.
-
Antall Lommer og Festepunkter: Vurder antallet lommer og festepunkter på BCD-en. Lommene kan brukes til å oppbevare utstyr, og festepunkter kan brukes til å feste tilbehør som dykkelykter, kameraer og kompasser.
8. Vektsystem:
Et vektbelte eller integrerte lommer er nødvendige for riktig oppdrift under vannet. Å ha ditt eget gir deg kontroll over vektene og deres plassering.
De fleste BCD kommer nå med integrerte lommer. Alternativt kan du alltids ha et blybelte på deg i tillegg.
Andre Utstyrstips:
Utforsk også dykketank, kompass, våtsko, neoprenhette, dykkerhansker, banger, dykkerkniv, dykkerlykt for økt sikkerhet og komfort.
-
Husk at selv om pris ikke alltid reflekterer kvalitet, er det viktig å finne utstyr som passer ditt budsjett og behov.
-
Unngå bruk av billige snorkelmasker til dykking, da de ikke har de nødvendige sikkerhetsfunksjonene.
Enten du er klar til å begynne din dykkerreise eller ønsker å oppgradere utstyret ditt, er riktig valg av utstyr avgjørende for en trygg og komfortabel opplevelse.
Kontakt oss for kjøpsveiledning.